Svi vlasnici pasa znaju koliko njihovi četvoronožni prijatelji vole poslastice. Ali, da li znate zašto su one važne i kako odabrati najbolje za vašeg ljubimca?

Zašto su poslastice važne za vašeg psa?

Uloga poslastica u obuci

Poslastice su odličan alat za obuku pasa. Kada vaš pas uradi nešto dobro, nagrađivanje poslasticom ga motiviše da to ponovi. Zar nije divno kada vaš pas sedne ili dođe kada ga pozovete, sve za komadić njegove omiljene poslastice?

Zdravstvene koristi

Nisu sve poslastice samo za zabavu. Neke od njih mogu biti i veoma zdrave, pružajući vašem psu neophodne vitamine i minerale.

Nijedan proizvod ne odgovara izabranim kriterijumima.

Vrste poslastica za pse

Biskviti i krekri

Ovo su klasične poslastice koje psi obožavaju. Dostupne su u različitim ukusima i oblicima, a često sadrže i dodatke poput glukozamina za zdravlje zglobova.

Meso i mesni proizvodi

Mnogi psi obožavaju mesne poslastice. One su bogate proteinima i često se koriste kao nagrada tokom obuke.

Kako odabrati pravu poslasticu?

Prema veličini i rasi psa

Mali psi trebaju male poslastice, dok veći psi mogu jesti veće. Takođe, neke rase mogu biti osetljive na određene sastojke, pa je važno da se posavetujete sa veterinarom.

Prema zdravstvenim potrebama

Ako vaš pas ima određene zdravstvene probleme, poput alergija ili osetljivog stomaka, odaberite poslastice koje su prilagođene njegovim potrebama.

Moguće opasnosti

Sastojci koje treba izbegavati

Čokolada, grožđe, luk i beli luk su samo neki od sastojaka koji mogu biti toksični za pse. Uvek proverite sastojke pre nego što date svom psu novu poslasticu.

Količina poslastica

Davanje previše poslastica može dovesti do gojaznosti. Uvek se pridržavajte preporučene količine.

Zaključak

Poslastice su odličan način da pokažete svom psu koliko ga volite, ali je važno da budete odgovorni i odaberete one koje su najbolje za njega. Uživajte u vremenu provedenom sa svojim ljubimcem i neka vam poslastice pomognu da stvorite još jaču vezu!

Najčešća pitanja:

  1. Da li su sve kupovne poslastice bezbedne za mog psa? Većina je bezbedna, ali uvek proverite sastojke i konsultujte se sa veterinarom.
  2. Moj pas ima alergiju. Kako da odaberem pravu poslasticu? Potražite poslastice koje su bez alergena ili napravite domaće poslastice koristeći sastojke koji su bezbedni za vašeg psa.
  3. Da li mogu koristiti poslastice kao glavni obrok za mog psa? Ne, poslastice bi trebalo da budu samo dopuna regularnoj ishrani vašeg psa.